Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение на 41-годишния Петър Борисов и 25-годишния Янко Костов. Те бяха задържани снощи при полицейска спецакция на Златни пясъци в момента на пласиране на дрога на чужденци.

От 29.07. в ОД на МВР - Варна срещу двамата се провежда разследване по бързо производство за разпространение на наркотици и за изнудване. Обвиняемият Костов е привлечен за деяние по ус

ловията на опасен рецидив. Деянията, за които е обвинен в настоящото производство, са извършени в изпитателния срок от изтърпяване на остатъка от наказанието „Лишаване от свобода" за същото по вид престъпление. Наказанието е влязло в сила на 07.11.2014 г. Петър Борисов има предходна съдимост и висящо дело.

Предвид естеството на обвинението и съдебното му минало, съдът счете, че има реална опасност да се укрие или да извърши престъпление. Деянията, за които са обвинени, са определени от закона като тежки умишлени престъпления. За принуда предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от една до шест години и глоба, а за притежание и разпространение на наркотици в условията на рецидив - от 5 до 15 години и глоба. Тези обстоятелства мотивираха съда да наложи на Петър Борисов и Янко Костов най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В тридневен срок определението на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд във Варна.