Окръжен съд-Варна призна за виновни 20-годишния Диян В. и 23-годишния Митко И., за това, че в съучастие са извършили грабеж, придружен с убийство на 80-годишен мъж от Белослав.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което двамата са обвинени е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Диян В. беше признат за виновен и за това, че няколко дни преди грабежа придружен с убийство, в съучастие с 19-годишен младеж е извършил кражба на 900 лв. и спестовна книжка от дома на същия възрастен мъж.

Припомняме хронологията според обвинението. Диян В. и Митко И. живеели в Белослав и се познавали от години. Употребявали наркотици и посещавали казина във Варна, за да играят хазартни игри. Към тяхната компания се присъединявал и Георги Г., който също живеел в Белослав. При едно от събиранията им, за да уредят паричните си задължения Диян В. предложил да откраднат пари от къщата на 80-годишен самотно живеещ пенсионер в града. На 21.01.2019г. Георги Г. и Диян В. успели да проникнат в дома на възрастния мъж и да откраднат 900 лв. и спестовната му книжка. За кражбата били уведомени полицейските органи, които започнали разследване. Тъй като откраднатите пари бързо били похарчени, Диян В. и Митко И. започнали да обмислят нов план, как бързо и лесно да се снабдят с още средства. След като употребили наркотици решили да се върнат в дома на 80-годишния мъж. Подозирали, че в къщата му има още скрити пари, като искали да вземат и личната му карта, за да изтеглят и сумата от открадната спестовна книжка. На 24.01.2020 г. Диян В. и Митко И. проникнали с взлом в къщата и нападнали възрастния мъж, който оказал съпротива. Ядосани от реакцията му, младите мъже му нанесли побой, както и няколко прободни рани с нож и ножица, които се оказали смъртоносни. В къщата успели да намерят 8 000лв., които разделили помежду си. Няколко часа след убийството двамата отишли с откраднатите пари в казино във Варна.

Съдът конституира като граждански ищец и частен обвинител синът за убития мъж, като предявения граждански иск срещу Диян В. и Митко И. е за сумата от 8 000 лв. представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, както и 50 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.

Пред съда Диян В. и Митко И. признаха изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и отказаха да бъдат събирани други доказателства в съдебната фаза.

По време на съдебните прения държавното обвинение и защитата на подсъдимите поискаха наказание към минималния размер предвиден в НК, предвид чистото им съдебно минало и младата им възраст. Пред съда Диян В. и Митко И. изразиха съжаление за стореното.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Диян В. и Митко И. наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15 години, което следва да изтърпят при първоначален строг режим.

Присъдата на Диян В. за извършената кражба е 2 г. затвор при първоначален строг режим, като след групиране на наказанията, той следва за изтърпи по-тежкото от двете, а именно 15 години „лишаване от свобода“.

Подсъдимите са осъдени да заплатят солидарно на сина на убития обезщетение за претърпените имуществени вреди в размер на 8 000лв., както сумата от 50 000 лв. за претърпени неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва върху нея, считано от 24.01.2019 г.

Присъдите подлежат на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.