Спестени разходи за хартия, компакт дискове, тонери за принтери и време на служителите в Окръжен съд и Окръжна прокуратура във Варна. Това ще бъде ефектът от въведения безхартиен обмен на данни между двете институции. Темата беше обсъдена на работна среща между председателят на Варненския окръжен съд съдия Марин Маринов и Красимир Конов – окръжен прокурор на Варна. На нея присъстваха и ръководителят на Наказателно отделение в съда Иваничка Славкова и завеждащ служба Деловодство в отделението Ивелина Симеонова, както и ИТ специалисти от двете институции. Страните споделиха, че намирането на вариант за електронен обмен на данни със сигурност ще бъде много по-бърз и удобен начин за работа, но е важно да бъде съобразен и с изискванията за защита на информацията и законовите ограничения. Идеята е проекта да стартира първоначално с делата за престъпления – наказателни дела от общ характер.

Досегашната практика за предаване на електронни копия на досъдебното производство, ползвана от двете институции е чрез запис на CD, която беше въведена за първи път в страната през 2015 г.

Участниците в срещата се разбраха до края на януари 2020 г. да бъде намерен вариант за безхартиения обмен, както и да се проверят възможностите тази практика да бъде приложена също в Районните съдилища в Девня и Провадия.

За Окръжен съд – Варна дигитализирането на процесите в работата е стратегически приоритет. Въвеждането на електронни папки на наказателните дела прекрати практиката за копиране на огромни по обем производства – някои достигащи 6 хил. страници, които съдът е задължен да предоставя безплатно на страните. По този начин бе спестен значителен обем ресурси - хартия, мастило и време, които се покриват от държавния бюджет.

Предстоящото нововъведение е и още една стъпка на Окръжен съд – Варна да бъде отговорен към опазването на околната среда, като намали употребата на хартия.

VOS VOP 2019