Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 34-годишния Димитър Добрев. С него той се признава за виновен за извършен кражба при условията на опасен рецидив, като за да запази владението върху откраднатите вещи употребил сила и заплашване, но не довършил деянието поради независещи от волята му причини.

Съдът намери, че така изготвеното споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено. С него се прекратява наказателното производство срещу 34-годишния мъж, който приема да му се наложи наказание „лишаване от свобода" за срок от 2 години и 4 месеца, което да изтърпи при първоначален „строг режим“.

Припомняме хронологията на престъплението. На 7.06.2019г. Димитър Добрев, който е наркозависим, употребил около 700 мл. твърд алкохол. Малко след 17ч. отишъл до магазин „Мосю Бриколаж", който се намирал в близост до дома му. От щанда с инструменти взел 21 диска за ъглошлайф на стойност 29,19 лв. и ги пъхнал в раницата си. След това отишъл до градинския център на магазина и поставил дисковете под оградната решетка, към паркинга на магазина. Минути по-късно се отправил към касите, за да напусне обекта. Охраната забелязала прибирането на дисковете в раницата и след като Димитър преминал касите бил спрян за проверка, но тъй като нямало стоки от магазина у него му било разрешено да го напусне.

Охранителят на Мосю Бриколаж последвал 34-годишният варненец, като го заварил в момента, в който прибирал обратно в раницата откраднатото. Димитър Добрев ударил с юмрук в лицето охраната на хипермаркета. Между двамата започнало боричкане. Добрев извадил от дрехите си метална нокторезачка с дължина в разгънато положение 14 см., която охранителят възприел като нож. Димитър отправил заплахи и замахнал няколко пъти към своя противник. Охранителят изпитал страх за живота си и пуснал извършителя, който избягал като изоставил раницата с взетите дискове.

Димитър Добрев е с основно образование, безработен, неженен, като има 13 предишни осъждания, предимно за кражби.

Определението на Окръжен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.