Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие, приключи в едно заседание, а наказанието беше намалено с 1/3 до 4г. 8м.

Варненският окръжен съд призна за виновен 41-годишния Добрин Ат., който извършил грабеж, като употребил за това сила, спрямо възрастна жена, настанена в дом за стари хора край Варна. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, като предвиденото наказание за него в НК е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Окръжен съд припомня, че грабежът бил извършен на 12 април тази година, малко след полунощ в Дом за стари хора в местност „Ален мак“ във Варна. Извършителят влязъл в стаята на възрастна жена, притиснал с възглавница лицето й и със сила издърпал чантата й. Докато излизал от стаята на жената, 41-годишният санитар бил засечен от хигиенистката в дома. Тя го попитала дали има някакъв проблем, но той отрекъл и бързо се качи в обитавана от него стая, за да разгледа заграбеното, след което напуснал дома за стари хора. Хигиенистката влязла в стаята на възрастната жена, от която разбрала за грабежа и уведомила дежурната сестра. От ограбеното подсъдимият Добрин А. задържал мобилния телефон и сумата от 73,50лв., а останалото съдържание от чантата изхвърлил в контейнер. Общата стойност на отнетото със сила от възрастната пациентка е 164,71 лева.

Подсъдимият е от Провадия, осъждан многократно и ефективно на „лишаване от свобода“ за престъпления от общ характер.

Делото беше решено в едно заседание, след като ВОСВарненски Окръжен съд уважи искането на защитата за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3.

Пред тричленния състав мъжът призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Варненски окръжен съд наложи наказание на подсъдимия Добрин Ат. за извършения грабеж от 7г.и 1м. „лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до размер 4г. и 8 месеца, което да изтърпи при строг режим. Осъденият следва да възстанови нанесени имуществени вреди на пострадала в размер на 164,71 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.