Варненският окръжен съд призна решение на Главната митническа служба Хайлброн и постанови изпълнение на финансова санкция в размер на 5 000 евро спрямо Тодор В., който е назначавал на работа българи, пребивавали без разрешително в Германия.

Производството по делото бе образувано по реда на чл. 30 и следващите от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС). Предмет на разглеждането бе постъпило искане от страна на Германия за признаване и изпълнение на парична санкция, наложена на 61-годишния мъж от Варна.

Според решението на германските власти Тодор В. чрез фирмата си за наемане на персонал в град Вертхайм е нарушил Закона на пребиваване на чужденците. При проверка на Главна митническа служба Хайлброн извършена на 18.10.2013 г. е било установено, че Тодор е назначил на работа 13 български граждани, които пребивавали нелегално в Германия. Заради нарушението му е била наложена глоба в размер на 5 000 евро както и парична сума от 429,80 евро за разходите по производството, или общо 5 429,80 евро.

Решението на германските власти е постановено на 03.12.2014 г. и е влязло в сила на 19.12.2014г.

В съдебно заседание представителят на прокуратурата предложи признаване на решението за налагане на финансова санкция.

Пред съда Тодор В. изрази съжаление и готовност да заплати сумата в НАП.

Варненският окръжен съд намери, че са налице всички предпоставки за признаване и изпълнение на посоченото решение за налагане на финансова санкция по отношение на Тодор В. Лицето следва да плати сумата от 5429,80 евро с равностойност в български лева към деня на постановяване на решението за налагане на финансова санкция в издаващата държава - в размер на 10 619,76 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд в 7 дневен срок, считано от днес.