На днешното заседание Варненският окръжен съд назначи две нови експертизи по делото срещу адвокат Йордан Р. обвинен в разпространение на наркотици сред лишени от свобода.

Съдебно-техническа експертиза ще даде отговор, дали е било въздействано върху видеофайловете от регистратора на таксито, с което подсъдимият е пътувал до затворническото общежитие в Разделна. Първоначално таксито е било поръчано от жена в близост до Руското училище, която е предала пакет предназначен за адвокат Йордан Р. и пари, за да бъде транспортиран той до Разделна. Записите от автомобила бяха изгледани в съдебна зала. Видео, което да показва, как е бил предаден пакета с наркотици от жената на водача нямаше. Таксиметровият шофьор обясни, че когато картата памет на регистратора се запълни най- старите записи започват да се изтриват и вероятно това е причината записът да липсва.

Съдебният състав назначи съдебно-техническа експертиза, която да установи по какъв начин видеорегистраторът прави записи и дали е било въздействано върху картата памет на таксиметровия автомобил. Уважено беше и искането за назначаване на експертиза, която да установи дали са били дописвани или променяни данни в книгите за посетители на Затвора – Варна.

Припомняме, че обвинението спрямо 52-годишния мъж е за разпространение на наркотици сред лишените от свобода. Според прокуратурата на 29.10.2015г. в Затвора – Варна Йордан Р. е внесъл 0,46гр. хероин на стойност 41,40лв., а на 1.12.2017г. в Затворническото общежитие от открит тип „Разделна“ е внесъл 4,35гр. хероин на стойност 282,75лв. и 5,03гр. амфетамин на стойност 150,90лв.

Престъплението, в което е обвинен Йордан Р., според НК е тежко и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и „глоба“ от 5 000 до 20 000 лв.

Адвокатът беше задържан под стража през декември 2017г., като по-късно мярката му за неотклонение беше променена в „парична гаранция“. Обвинителният акт беше внесен в съда на 27.02.2019г.

Делото продължава с разпит на свидетели, като следващите съдебни заседания са насрочени за 3.07.2019г. и 17.09.2019г.