Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо петима задържани по обвинение за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Акцията на органите на реда е била осъществена на 18.04.2019г. Претърсени са били 11 адреса, както и автомобили. Иззети са били над 350 грама марихуана, над 600 мл течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, както и 3,27 грама амфетаминопроизводни.

Част от течния наркотик, бил поставен в спринцовки, като субстанцията известна като масло от марихуана, била извлечена по непозната до този момент технология. При операцията е иззета и голяма сума пари.

Като обвиняеми са привлечени 63-годишният Руси Д., 40-годишният му син Стоян Д., 54-годишният Кирил Д., 34-годишният Константин К. и 51-годишният Росен К. Според обвинението петимата сами и в съучастие като съизвършители без надлежно разрешително държали с цел разпространение различни високорискови наркотични вещества.

Престъплението, в което са обвинени е тежко, като предвиденото наказание в НК е „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5хил. до 20 хил. лв.

Защитата на обвиняемите поиска от съда определянето на мерки за неотклонение различни от „задържане под стража“.

Обвинението посочи, че всеки един от обвиняемите има предишна съдимост за други престъпления от общ характери, както и че част от тях са с висящи дела през Специализирания наказателен съд.

Пред съда 63-годишният Руси Д., който е с висящо дело в Специализирания наказателен съд (СНС), заяви че част от откритото количество марихуана у него било за лична употреба.

С висящо дело в СНС е и синът на Руси - Стоян Д. Пред съда той изтъкна, че страда от сънна апнея, чувства се зле в ареста, а липсата на близък, който да се грижи за него може да му коства живота. Стоян Д. заяви, че не е притежател на открития в дома му крем смесен с марихуана, който бил купен от билкар на пазара. От прокуратурата посочиха, че за установяване на здравословното му състояние е била назначена съдебно-медицинска експертиза. Обвинението посочи, че Стоян Д. е привлечен като обвиняем в изпитателния срок по присъда за предишно престъпление.

Росен К. посочи в своя защита, че през 2001г. претърпял катастрофа и за да се справи с болките използвал наркотика. Отделно ще грижел за болните си родители.

Пред съда 34-годишният Константин К. заяви, че очаква мярка за неотклонение „домашен арест“, за да се грижи за двете си деца и болния си баща. Държавното обвинение, обаче посочи че семейното положение на обвиняемия не му е подействало възпиращо, а освен това Константин К. е многократно осъждан.

И срещу Кирил Д. има висящо производство в Специализирания наказателен съд. Защитата на 54-годишният мъж оспори подсъдността на делото пред ВОСВарненски Окръжен съд и поиска делото да се гледа от СНС. Съдът обаче отхвърли искането като неоснователно, тъй като към момента по делото не са налични доказателства за друга квалификация на престъплението.

Като разгледа събраните до момента доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Руси Д., Стоян Д., Кирил Д., Константин К. и Росен К., да са автори на деянието. Предвид тежестта на престъплението и предишната съдимост на обвиняемите, съдебният състав прецени, че съществува реална опасност лицата да извършат престъпление и определи като най- подходяща за петимата мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна, като в този случай делата ще бъдат разглеждани на 30 април от 10ч.