Единадесетокласници от средното училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“ във Варна участваха в симулиран съдебен процес и бяха специални гости в Деня на отворените врати на Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Варна. Инициативата се провежда традиционно по повод 16 април – Деня на българската Конституция и празник на юриста, като тази година насловът беше „Съдебната власт отблизо“.

Сред старателна подготовка продължила половин месец под ръководството на съдия Яна Панева от Наказателно отделение на Окръжен съд – Варна, учениците проведоха съдебно следствие за причинена смърт по непредпазливост при пътно произшествие. Процесът се проведе при препълнена зала, в която присъстваха много възпитаници на гимназия „Ал. С. Пушкин“, както и преподаватели им.

Единадесетокласниците с удоволствие облякоха тоги и много умело влязоха в ролите съдия и прокурор, други бяха съдебни заседатели, свидетели, вещи лица и адвокати. Съдебният състав от ученици призна за виновен пълнолетния 19-годишен младеж, който грубо нарушил правилата за движение, карайки с превишена скорост, преминавайки на червен сигнал през кръстовище в следствие на което причинява смъртта на свой приятел, с който пътували заедно в автомобила. Наказанието, което съдът наложи на подсъдимия в симулирания процес беше лишаване от свобода в размер на 3г. с 5г. изпитателен срок и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 3г.

След края на делото присъстващите участници в симулирания процес споделиха, че възможността да се докоснат до работата на съда и прокуратурата им е дала по-ясна представа за правораздаването и за трудната задава да решаваш нечия съдба.

Ръководителите на Окръжен съд – Варна и Окръжна прокуратура – Варна - съдия Марин Маринов и прокурор Радослав Лазаров говориха с младите хора за спецификата в работата на съда и прокуратурата, за житейския избор да бъдеш част от съдебната власт и да правораздаваш.

На участниците в симулирания процес съдия Маринов и прокурор Лазаров връчиха удостоверения, а всички присъстващи получиха като подарък действащата Конституция.

На 17 април двете институции ще посрещнат студентите от специалност „Съдебна администрация“ на Икономически университет – Варна. Бъдещите съдебни служители ще направят информационен тур в палатата и ще научат повече за функциите и спецификата в работата на отделните служби и звена.

VOS 16042019

DSC 5641