Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 28-годишната Росита Ш., обвиняема по досъдебно производство на I РУ за това, че на 31.03.2019 г. извършила грабеж от хранителен магазин, представляващ опасен рецидив.

Според обвинението, Росита била добре позната на охраната на търговския обект заради множеството кражби. В неделя жената отново се опитала да отнеме стоки за около 100 лева, които скрила в дамската си чанта и се опитала да напусне обекта без да плати. Охраната и управителят на магазина забелязави действията й и я спрели за проверка. За да запази владението върху отнетите стоки, Росита се държала агресивно като блъскала и удряла служителите и направила опит да избяга. Благодарение на помощта на клиент в магазина била задържана до идването на органите на реда.

Жената продължила да буйства и причинила телесна повреда на един от полицаите, докато се опитвали да я отведат до медицинско заведение.

Росита Ш. не работи, осъждана е многократно за тежки престъпления от общ характер, като настоящото деяние е извършено при условията на опасен рецидив, само месец след изтърпяването на ефективна присъда. Престъплението, за което е привлечена като обвиняема 28-годишната жена е тежко по смисъла на закона, като за него се предвижда

наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа всички събраните до момента доказателства, прецени че съществува обосновано подозрение Росита Ш, да е автор на деянието. Предвид факта, че лицето е многократно осъждано за тежки престъпления от общ характер, като настоящото деяние е извършено при условията на опасен рецидив и предвид тежкото предвидено наказание, съдебният състав прецени, че съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.