Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишния Христо Х. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано на 2.03.2019г. за закана за убийство в условията на домашно насилие и за неизпълнение на съдебна заповед за защита.

Припомняме хронологията според обвинението. На 1 март 2019 г., в дома си Христо Х. нанесъл множество удари и отправил закани спрямо 14 годишната си дъщеря.

Заканата за убийство в условия на домашно насилие се явява тежко умишлено престъпление, за което в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

Въззивният окръжен съд сподели основанията на Районен съд – Варна, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест. Те се основават на анализа на събраните материали и доказателства по делото, които водят съда до обосновано предположение, че Христо Х. е автор на деянието. И този съдебен състав прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, като беше отчетена предишната съдимост на 45-годишния мъж. Той има две влезли в сила присъди за престъпления, идентични с тези, за които и в настоящия момент се изправя пред съда. От справката за съдимост на Христо Х. е видно, че настоящите деяния се явяват извършени в рамките на изтърпяване на наложените наказания „пробация“. Съдебният състав на Окръжен съд – Варна взе предвид и поведението на обвиняемия, който след подаване на сигнала за инцидента е опитал да се избяга от органите на реда.

С цел да предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, съдът счете, че следва да потвърди наложена му най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража.

Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.