Четиринадесет млади юристи подписаха актове по встъпване на стаж в Окръжен съд – Варна. Всички те са завършили специалност "Право" в различни университети. Председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов официално им връчи стажантските книжки.

Тези няколко месеца са времето, в което ще научите неща, които до този момент не са ви били известни. Стажът ще протече така, както вие поискате. Съветът ми е да бъдете 100% концентрирани и съвестни, ако желаете това време да е пълноценно за вас“ апелира към младите юристи Марин Маринов.

В продължение на 6 месеца съдебните-кандитати ще трупат впечатления и практически опит за дейността и организацията в органите на съдебната власт, и ще участват в изготвянето на постановяваните от тях актове. Ще имат възможност да се запознаят и с дейността на адвокатите и нотариусите.

Първата стъпка от стажа е определянето на ръководител - съдия от състава на Окръжен съд – Варна на всеки постъпил стажант- юрист. След това магистратите започват работа с младите юристи, като ги запознават с работата по граждански, наказателни и търговски дела и им възлагат изготвянето на проекти за съдебни актове. В края на периода стажантите полага изпит за придобиване на юридическа правоспособност.

През последната една година стаж в Окръжен съд – Варна са преминали 89 млади юристи.

Common Feb 2019