Варненският окръжен съд определи мерка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 40-годишния Енчо Е., обявен за международно издирване от съдебните власти в Белгия с Европейска заповед за арест (EЗА). Мъжът ще остане в ареста до началото същинското производство по екстрадицията му.

Заповедта е издадена от съда на Западна Фландрия в Брюж на 21 септември 2018 г. Според съдържанието й, срещу Енчо Е. в Кралство Белгия се провежда наказателно производство за 7 отделни компютърни измами.

Той заедно с още двама българи се разследват за използване на скимиращи устройства за сваляне на данни от банкови карти и извършени парични трансакции в Брухе на 18 август 2018 и в Антверпен на 19 август 2018г. Предвиденото максимално наказание за подобно престъпление, според белгийското законодателство е до 5 години „лишаване от свобода"

Обявеният за издирване мъж е бил арестуван на 19 ноември 2018г. на територията на Първо РПУ във Варна. Лицето има три влезли в сила присъди, като едната от тях от 2013г.на Окръжен съд - Силистра е за същото по вид престъпление, за което го издирват и белгийските власти.

Защитата на Енчо Е. представи решения на ТЕЛК от 1997 до 2005г, удостоверяващо влошеното му здравословно състояние. С цел да бъде определена по-лека мярка на неотклонение беше поискано назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да изясни  текущия здравен статус на лицето. 

Съдебният състав на Варненски окръжен съд, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Енчо Е. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. Съдът остави без уважение искането на защитата, тъй като в заседанието не бяха представени доказателства, че здравословните проблеми, които лицето е имало в миналото са актуални и към момента. Съдебната инстанция взе предвид предишните осъждания на Енчо Е., високата обществена опасност на деянието, както и че съществува реална опасност лицето да извърши подобно престъпление и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд Варна.