Варненският окръжен съд отказа да предаде на съдебните власти във Франция, българския гражданин Алдин Х., обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест), издадена на 08.09.2018г. от Окръжния съд в Марсилия.

В ЕЗАЕвропейска заповед за арест е отразено, че той е с влязла в сила присъда от 12.03.2013 г. и следва да изтърпи наказание 4 години „лишаване от свобода“ за престъпления по пет разпоредби от Наказателния кодекс на Франция. Обвиненията срещу Алдин Х. са, че през периода  от 2005г. до февруари 2007г. се е занимавал с тежка форма на сводничество с много съучастници, с многобройни жертви принуждавани на проституират, за трафик на хора и разпределяне на приходите от престъпната дейност. Деянието е наказуемо и според българското законодателство и се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от три хиляди до дванадесет хиляди лева.

Пред съда подсъдимият Алдин Х. заяви желание да изтърпи наложеното му наказание у нас и да не бъде предаван на френските власти.

Съдебният състав като взе предвид обстоятелствата, че присъдата е влязла в законна сила, лицето е български гражданин, живее постоянно във Варна и прави изрично искане за изтърпяване на наложеното му наказание в България прецени, че искането на Алдин Х.  е основателно. Окръжен съд – Варна прие да приведе в изпълнение чрез Варненска окръжна прокуратура, наказанието „лишаване от свобода” за срок от 4 спрямо лицето по присъдата на Окръжен съд – Марсилия.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд Варна.