Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо 44 годишния турски гражданин Мехмед Я. след постъпило искане на съдебните власти в родината му, чрез Интерпол -Анкара, за временното му задържане с намерение за екстрадиция.

Лицето е било задържано на Летище Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември, като целта на пребиваването му у нас е била почивка в к.к. Златни пясъци.

Мехмед Я. се издирва от 9 г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22. 08. 2009г. Престъплението, за което той е бил осъден и има влязла в сила присъда е за извършване на дейности като член на терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Наложеното му наказание от турския съд е „лишаване от свобода“ в размер на 6г. и 3месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

  Защитата на Мехмед Я. посочи, че германските власти вече са отказали екстрадиция в Турция на мъжа, тъй като преследването спрямо него е било политическо. Пред съда обвиняемият заяви, че не е извършил престъпленията, за които е бил осъден от турските власти. Той посочи, че като студент, преследванията спрямо него са били, че е ползвал майчиния си – кюрдски език и заедно с други свои колеги от университета, е бил обявен за част от терористична организация.

Становището на съда беше, че голяма част от представените доводи от защитата са по-скоро обект на преценка по време на същинското производство по екстрадиция.

Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест.  Декларирано е и намерението на турските съдебни власти да искат екстрадицията. Според ВОСВарненски Окръжен съд не са налице кумулативните предпоставки за определяна на най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, която в конкретния случай  се явява несъразмерно тежка.  Съдът като съобрази всички становища на страните определи мярка „домашен арест“ по хотелската регистрация на лицето,  която да обезпечи неговото участие в същинското производство по екстрадиция.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна.