Петчленен състав на варненския Окръжен съд не уважи искането за замяна на наложеното наказание  на Васил Дотков „доживотен затвор“  с „лишаване от свобода“ за срок от 30г., което той изтърпява за убийството на двама пенсионери през ноември 2013г.

През май 2016г. Варненският окръжен съд призна за виновен Васил Дотков за това, че на 23.11.2013 г., във Варна, в условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил повече от едно лице – Николай К. и Елка П., в жилище на ул. „Бузлуджа“. Съдът му наложи наказание „доживотен затвор“, което да изтърпи при специален режим в затвора.

Мъжът бе признат за виновен и по второто обвинение – отнемане на чужди движими вещи от владението и собственост на Николай К. и съпругата му, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Отнетите три мобилни телефона били на  обща стойност 110 лева. Убитата Елка П. била семейна приятелка, гостуваща на възрастното семейство по време на убийството.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд е потвърдена и от двете по-горни инстанции - Варненски апелативен съд и Върховния касационен съд.

Към момента 55-годишният Васил Дотков е излежал в затвора 4г. 6 месеца и 24 дни.

Като основание за уважаване на молбата на лишения от свобода, защитата му посочи двете непълнолетни деца, за които той трябва да се грижи и които не може да плаща издръжка. Предвид режима на изтърпяване на наказание, Дотков няма как да работи и да получава доходи, за да плаща задълженията си, посочи адвокатът му.

От прокуратурата посочиха, че не е изпълнена материална предпоставка за замяна на „доживотния затвор“ с „лишаване от свобода“, а именно осъденият да е изтърпял не по-малко от 20г. от наказанието.

Пред съда в своя защита Васил Дотков посочи, че е единственият висшист сред осъдените на „доживотен затвор“ във Варненския затвор и е с най- ниската оценка на риска от рецидив. „Имам две непълнолетни деца, за които съм осъден да плащам издръжка, но не ми е позволено да работя и не мога да се грижа за тях“ подкрепи искането си той.

Васил Дотков е завършил Математическата гимназия във Варна и има висше икономическо образование. Има 4 деца от два брака, като две от децата са непълнолетни.  

В подкрепа на искането, адвокатът му добави, че ако „доживотния затвор“ бъде заменен с „лишаване от свобода“ за срок от 30г., предвид възрастта му, той едва ли ще доживее да излезе на свобода, но ще може да участва в обществения живот и да се грижи за децата си.

Варненски окръжен съд допусна за разглеждане искането, но го остави без уважение, тъй като прие, че не е налице абсолютната материално-правна предпоставка за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ - осъденият да е изтърпял  минимум 20г. от наказанието. Поради това обстоятелство, съдебният състав не намери за необходимо да разгледа представените комплексни оценки.

Определението  на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.