Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 19-годишния Исидор И., обвиняем за това, че във Варна без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества. Срещу него има още 3 висящи производства по същия член на Наказателния кодекс.

На 16 август, при опит на органите на полицията за проверка на самоличността на Исидор по настоящето досъдебно производство, същия след поканване да съобщи, дали държи в себе си наркотични вещества избягал и се укрил.

Престъплението, в което е обвинен младежът е тежко по смисъла на закона и НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

Защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той има постоянен адрес и няма предишни осъждания. 

Като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Исидор И. да е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Предвид характеристиката на действията му и високата обществена опасност, съдебният състав прецени, че е реална опасността лицето да укрие и да извърши друго деяние и определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.