До късния следобед в събота продължи гледането на исканията за определяне на мерките за неотклонение на тримата надзиратели от Варненския затвор, които неправомерно пускали в отпуск автокрадец. Варненският окръжен съд определи „задържане под стража“ за 46-годишния Николай Т.,  и „домашен арест“ за 29-годишния Милен Д. и 50-годищния Стоян П.

Обвинението спрямо тримата е по по чл.282, ал.1 от НК. Според прокуратурата, като длъжностни лица надзирателите са наруши или не са изпълнили служебните си задължения, или са превиши властта или правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 -лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или с пробация.

Обвинението към надзирателите е, че за времето от 31 май до 18 юли тази година шест пъти са пускали в отпуск затворника Искрен Маринов, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие.

Искрен Маринов изтърпява наказание от 6 години и 8 месеца за участие в организирана престъпна група. През март 2017 той се призна за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето пред Пловдивския военен съд и получи осъдителната присъда. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Надзирателите имат над 7г. стаж във Варненския затвор. Според обвинението, Николай Т. е бил инициатор на нарушенията.

Като разгледа събраните до момента доказателства, съдът прецени че и за тримата съществува опасност да осуетят разследването, като повлияят на показанията на колегите си и на свидетелите, и е налице обосновано подозрение да имат съпричастност към престъплението, за което са обвинени. Съдебният състав определи най- тежката процесуална мярка „задържане под стража“ за Николай Т. ВОСВарненски Окръжен съд прие аргументите на защита на Милен Д. и Стоян П. че те няма опасност да се укрият и са с добри характеристични данни и им определи мярка „домашен арест“.

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.