Окръжен съд – Варна определи мярка „задържане под стража“ на 42-годишния Иван Д. обвинен за причинено транспортно произшествие в Игнатиево, в следствие на което почива 16 годишно момче.

Според обвинението, инцидентът станал на 5 юли след полунощ на ул. Георги Петлешев в Игнатиево. Водачът на „Рено лагуна“ Иван Д. се движел в посока ул. „Слави Дойчев“, когато блъснал преминаващото момче. Иван не спрял на местопроизшествието, като продължил да се движи известно време с пострадалия върху автомобила. Непосредствено след извършване на престъплението мъжът изоставил управляваната от него кола и се укрил . Десет дни по-късно се предал сам на органите на реда.

Пострадалото момче било настанено с опасност за живота в болницата "Св. Анна“ във Варна с множество фрактури на крайници и луксация на двете рамена. В следствие на травмите, на 16 юли детето починало в болницата.

Справката за съдимост на обвиняемия показва, че той има 11 влезли в сила присъди, от които 4 присъди са за управление МПС след употреба на алкохол и 1 присъда за управление на автомобил при липса на правоспособност. Най- тежката присъда, която е получил до момента Иван Д. е пробация.

Видно от справката на Пътна полиция 42-годишния мъж е неправоспособен водач на МПС - не му е издавано свидетелство за управляване на автомобил и има 19 влезли в сила наказателни постановления за  нарушения по Закона за движение по пътищата. Голяма част от тях отново са за управление на автомобил при липса на правоспособност, отказ да бъде изпробван с техническо средство за установяване употреба на алкохол, осуетяване на полицейска проверка, като не спира на стоп-палка и много други.

Като разгледа събраните до момента доказателства - свидетелски показания, протоколи за оглед на местопроизшествие, справка за съдимост, справка за нарушител, съдът установи, че съществува обосновано подозрение, Иван Д. да има съпричастност към престъплението, за което е обвинен. ВОСВарненски Окръжен съд не сподели становището на защитата, че следва на  обвиняемия да се определи по-лека мярка за неотклонение. Съдът посочи, че очевидно Иван Д. не се е възползвал от възможността, която предходни съдебни състави са му давали, да осъзнае противоправното си поведение на пътя, като се е стигнало до най-тежкия престъпен резултат-смъртта на непълнолетно лице.

Предвид множеството предишни осъждания на мъжа, фактът че след произшествието не е оказал помощ на пострадало момче, укрил се е и от години е неправоспособен водач, съдебният състав му определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.