Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. Двамата граждани на Кралство Нидерландия са обвиняеми по досъдебно производство за това, че в периода 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. в условията на продължаващо престъпление са осъществявали контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16,222 тона.

Според обвинителният акт, в съучастие чрез фалшиви документи двамата внесли през митнически пункт Варна-Запад без разрешението на митническите власти на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите PMK –(4,297 тона) APAA (7,525т.) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200хил. до 300 хил. лв.

Защитата на Курт М. поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той има постоянен адрес в Бургас, както и 3 собствени предприятия в морския град и ако остане в ареста не би могъл да ги управлява.  Според защитника, мъжът не е знаел, какво друго е имало в пратката освен препарат за прозорци и е твърде вероятно да е имало смяна на част от товара в Китай или Виетнам. Адвокатът на 55-годишния холандец изтъкна, че той страда от диабет и има нужда от лечение, поради което поиска „домашен арест“. Тъй като не бяха предоставени доказателства на здравословното състояние на Курт М., прокуратурата поиска съдебно-медицинска експертиза за установяване на състояние му, а дотогава ще му бъдат предостави исканите от него медикаменти.

Защитата на вторият обвиняем Робърт П. също поиска по-лека мярка за неотклонение с доводът, че мъжът трябва да се грижи за трите си деца, както и ще очаква четвърто. Според адвоката му, макар и с постоянен адрес в Испания, мярка „парична гаранция“ в по-голям размер би обезпечила присъствието му в производството.

Като разгледа всички събраните до момента гласни и писмени доказателства, включително и тези събрани чрез СРС, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Курт М. и Робърт П.,  да са автори на деянието. Предвид реалната опасност лицата да се укрият или да извършат друго деяние, съдът определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.