Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 31-годишния Димитър Я., обвиняеми по досъдебно производство за това, че на 01.06.2018 г. във Варна без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - марихуана.

Престъпленията, в които са обвинени са тежки по смисъла на закона и за първото от тях НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5хил. до 20 хил. лв., докато за второто деяние наказанието е „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и глоба от 20хил. до 100хил. лева.

Защитата на Димитър поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той има постоянен адрес, чисто съдебно минало и работи по постоянен договор.

Като разгледа всички събраните до момента гласни и писмени доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Димитър Я., е автор на деянието. Предвид високата обществена опасност и предвидените наказания, съдебният състав прецени, че съществува реална опасност лицето да се укрие или да извършат друго деяние и определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.