Варненският Окръжен съд определи мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 29-годишния Райчо Р. и 28-годишния Огнян С., които са бил обявени за международно издирване от съдебните власти във Франция с европейска заповед за арест, с намерение за екстрадиция.

Заповедите за ареста им са издадени на 24.05.2018 год. от Окръжния съд в Бобини, Франция, за наказателно преследване – сводничество, трафик на хора спрямо множество лица и участие в организирана престъпна група. Според изпратените до българските власти документи в периода от средата на 2015г. до 23.01.2018г., Райчо е извършвал деянията, в които е обвинен в Париж, Кретей, в региона Ил-дьо Франс. Според събраните до момента данни от френските власти той е организатор на мрежа за сводничество и трафик на жени от България, които да проституират във френски градове, а Огнян е бил един от сутеньорите.

Според Наказателния кодекс на Република Франция, за подобни престъпления предвиденото максимално наказание е „лишаване от свобода" за срок до 10 години. Деянията съставляват престъпление и според българския Наказателен кодекс.

Съдът като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. Декларирано е и намерението на френските съдебни власти да искат екстрадицията. Затова ВОСВарненски Окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ до началото на същинското производство по екстрадиция на двамата българи.

Определенията на съда могат да се протестират и обжалват пред Апелативен съд Варна.