Варненският окръжен съд определели най- тежката мярка на процесуална принуда „задържане под стража“ на 36-годишния Галин М., обвинен в опит за убийство по хулигански подбуди на охранител в дискотека във Варна, извършен в съучастие с непълнолетния Кристиян Т.  

Според обвинението, на 28 януари 2018г. десетокласникът и пълнолетния Галин участвали в спор в дискотека, който прераснал във физическа разправа между няколко души. Охраната на пълния с над 400 души нощен клуб Гетсби се принудила да изведе младежите навън. Така се стигнало до спречкване с охранителя Армен А., който според обвинението бил намушкан с нож между 10 и 15 пъти в крака и гърдите, като един от прорезите бил в областта на сърцето. Бързата намеса на лекарите спасила живота на бодигарда. 

Според прокуратурата, от проведените разпити до момента в досъдебното производство, свидетелите посочват като пряк извършител Галин М., който беше задържан в нощта на 29 май. Обвинението към 36- годишният мъж е, че той е нанасял ударите с нож, докато ученикът е държал гарда.

Галин М. има влезли в сила две присъди от Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, както и присъда за нанасяне на телесна повреда. В момента на инцидента в дискотеката, той е бил обявен за общодържавно издирване.

Обвинението посочи, че при задържането на Галин М. от органите на полицията в ранните часове на 29.05.2018г., въпреки призива на полицаите да спре, той се е опитал да избяга и да осуети задържането. Според прокуратурата, заради 4 месечното издирване и предвидените тежки наказания за престъплението,  е налице реална опасност обвиняемият да се укрие и така да осуети провеждането на наказателното производство спрямо него.

Престъплението, в което е обвинен е тежко по смисъла на закона  и наказанието е същото като за довършеното престъпление, като се взема предвид степента на осъществяване на намерението и причините, поради които престъплението е останало недовършено.

Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“  за срок от 15 до 20г.,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В залата 36-годишният мъж заяви, че не се е укривал, а е пребивавал на постоянния си адрес, дори е бил спиран с автомобила си за проверка от органите на полицията и поиска по-лека мярка за неотклонение. 

Като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, съдът прие, че са налице и двете изискуеми от закона предпоставки - обосновано предположение за авторство на деянието и опасност от укриване или извършване на престъпление, и определи мярка за неотклонение „задържане под стража.

Определениeто на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.