Meeting site

Шестима магистрати от Италия и трима от Германия са на посещение на колегите си във Варна в рамките на обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение. Сред тях са съдии от Апелативните съдилища в Потенца, Италия, Франкфурт и Тюрингия, Германия, представители на Районен съд Анкона, Италия и Районен съд Дармщат, Германия.

Домакин на едноседмичната визита е Окръжен съд-Варна (ВОСВарненски Окръжен съд).

В първия ден от престоя си в града гостите проведоха срещи с ръководството на съдебната институция и съдии от ВОСВарненски Окръжен съд. Магистратите обменяха информация и дискутираха добрите съдебни практики в европейските държави в областта на гражданското, търговското и наказателното право. Гостите от Италия проявиха интерес към образователните проекти на Варненския окръжен съд, целящи създаването на правна култура в подрастващите.

ВОСВарненски Окръжен съд беше инициатор и домакин на съвместна среща между магистратите от Италия, Германия, петима съдии от Литва, които са на посещение в Административен съд Варна, и българските им колеги. На форума бяха дискутирани въпроси, свързани със статута на съдиите, атестирането и кариерното израстване в съдебната система.

През следващите дни предстои  чуждестранните гости да посетят Районен съд – Варна и Окръжна прокуратура, за да се запознаят със спецификата на работата в тях. Магистратите ще разгледат  т.нар. „Синя стая“, където се провеждат разпити на деца, която се стопанисва от Окръжен съд Варна, както и Центъра за медиация към съдебния район на ВОСВарненски Окръжен съд.

По покана на ръководството на Затвора – Варна чуждестранните магистрати ще се запознаят с условията на българската пенициарна система. В края на престоя си ще посетят Регионалната дирекция на Държавната агенция за закрила на детето, за да научат повече за социалната политика спрямо подрастващите.