Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на Рафет Б., обвиняем по досъдебно производство за това, че на 24.04.2018 г. във Варна без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - амфетаминови производни и хероин.

Престъплението, в което е обвинен е тежко по смисъла на закона и за него Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода" от 2 до 8 години.

От извършения оглед на местопроизшествие, както и от изготвената експертна справка е видно, че от 48-годишния мъж са били иззети 145 броя пликчета, съдържащи хероин, с общо нетно тегло 4,98 грама и 137 броя прозрачни торбички съдържащи амфетаминови производни с общо нетно тегло 8,225 грама.

Като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, съдът прие, че предвид тежестта на престъплението, за което е обвинен и предвиденото за него наказание съществува обосновано подозрение лицето да се укрие или да извърши престъпление, и определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най- тежката мярка за процесуална принуда беше определена и на 18 годишния Валентин М., който е бил привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на амфетамин.

На 24 април тази година около 17,30 часа в кв. "Владиславово“ при полицейска проверка в него са намерени 26 пакетчета с кристално вещество. Експертна справка установила, че това е амфетамин с тегло 2,01 грама.

Срещу младежа е било образувано досъдебно производство за държане с цел разпространение на наркотици, което се наказва с „лишаване от свобода от 2 до 8г. Валентин вече е осъждан за същото престъпление. На 24 октомври 2017 г. той сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. С него той приел да изтърпи наказание "пробация“ за срок от 6 месеца, както и да има задължителна регистрация по настоящ адрес през периода. Срокът на наказанието е изтекъл на 10 март тази година.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.