За своя 140г. юбилей тази година, Съдебната власт във Варна очаква решение за изграждането на нова съдебна в града

VOS Press re

Варненският окръжен съд представи на пресконференция основните акценти от дейността си през 2017г. и оповести началото на подготовката по отбелязването на 140г. юбилей от създаването на Съдебна власт във Варна. В срещата с медиите участваха  Росица Станчева – ръководител на Гражданско отделение, Мария Терзийска – ръководител на Търговско отделение и Иваничка Славкова – ръководител на Наказателно отделение и председателят на ВОСВарненски Окръжен съд Марин Маринов.

И през миналата година  процентът на решените в едномесечен срок дела от ВОСВарненски Окръжен съд се запазва стабилен през последните три години, като през 2017г. постановените от Съда съдебни актове в 1-месечен срок е 98%. Високият процент  е показател за бързината на правораздаване във ОС-Варна, като положителното е, че не се повлиява от кадровата динамика.

По отношение на качеството на правораздавателната дейност на ВОСВарненски Окръжен съд, 17% е съотношение на отменените спрямо върнатите от обжалване съдебни актове през миналата година. Процентното съотношение  на потвърдените решения спрямо върнатите от обжалване също се е запазило през последните 3 години – 52%. Без изменение е и процентното съотношение на отменените спрямо върнатите от обжалване съдебни актове през 2017г., 2016г. и 2015г. – 10%.  

Изнесените данни, сравнени с процента за срочност показват, че срочността не е за сметка на качеството“ обобщи Марин Маринов.

Ръководителят на Търговско отделение отбеляза, като положителен фактът, че през миналата година не са били подавани молби за обявяване в несъстоятелност на стратегически за региона предприятия. „От друга страна не е добре, че до момента при нас няма нито една внесена молба за стабилизация на предприятие. Това е една добра възможност за бизнеса“ посочи Мария Терзийска. С изменения на Търговския закон през юли 2017г. беше създадена нова глава Производство по стабилизация, която дава втори шанс за предприятията с финансови затруднения.  

Съдия Росица Станчева от Гражданско отделение отбеляза, че от постъпилите 1909 бр. въззивни жалби срещу решения по облигационни спорове 880 дела, или 82% от тези спорове, са със страна електроразпределително дружество, опериращо в региона. Те касаят преимуществено спорове по корекции и за непогасени задължения по редовен отчет на ел.енергия. Спрямо общия брой въззивни дела, постъплението на тази категория дела съставлява 46%, което е по-висок процент в сравнение с предходните две години. При делата, образувани по жалби срещу действия на съдия-изпълнител няма съществена динамика – през 2017г. те са 340 бр., като за 2016г. са били 337 бр., а за 2015г. 394 бр.“С оглед измененията на ГПКГражданскопроцесуален кодекс от края на октомври 2017г., с които се разшири предмета на обжалваните действия, през следващата година може да се очаква съществено увеличение“ прогнозира ръководителят на Гражданско отделение във ВОСВарненски Окръжен съд.

За 2017 година двойно са се увеличили делата с предмет чл.70 ал.1 от НК за Условно предсрочно освобождаване, след като закона беше променен през есента на миналата година“ посочи Иваничка Славкова – ръководител на Наказателно отделение във ВОСВарненски Окръжен съд. Така, за 2017г. делата с този предмет са били 245, докато за 2016г. са 124 бр., като за първи път от въвеждането на наказанието доживотен затвор  през годината бяха образувани дела по постъпили  молби за приложение на процедура по чл. 449 от НПКНаказателнопроцесуален кодекс- „Замяна на наказанието доживотен затвор с лишаване от свобода“.

На срещата с медиите, председателят на ВОСВарненски Окръжен съд  оповести, че през тази година се навършват 140г. от създаването на съдебната власт във Варна, което ще се чества през октомври. Той сподели очакванията на магистратите, през тази юбилейна година, да бъде намерено решение от властта за изграждането на нова съдебна палата – проблем в града от десетилетия. „Често сме били критикувани, че като юридическа общност във Варна не сме единни в исканията си. Преди 2 месеца се обединихме около идеята да имаме една сграда, в която да бъдат настанени всички. Изпратили сме писма до всички, от които зависи решаването на този изключително наболял за града проблем и очакваме техните отговори“ посочи председателят на ВОСВарненски Окръжен съд.