Окръжен съд –Варна бе домакин на традиционния Ден на отворените врати по повод Деня на Конституцията. Интерес към проявата проявиха  студенти от специалност „Съдебна администрация“ на Икономически университет – Варна, както и ученици от средните училища. В няколко организирани групи студентите се срещнаха със съдебните администратори на ВОСВарненски Окръжен съд – Анелия Бъчварова и ВОП Елена Миланова, които ги запознаха с работата на различните служби в съда и прокуратурата.

През цялата учебна година, ВОСВарненски Окръжен съд е партньор на висшето учебно заведение, с което реализира заедно образователния проект „Младите и правосъдието“. В рамките на този проект двете институции успешно доказаха, че съчетаването на академичното образование и юридическата практика могат да повишат правната култура на бъдещите икономисти, а получените знания да им бъдат полезни освен в професионалния и в житейския им път.

Посетителите в Деня на отворените врати се срещнаха и с административния ръководител на съдебната институция Марин Маринов, както и с Окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров.

В  Деня на отворените врати се проведе и симулиран граждански процес с ученици от 10 клас от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" с участието на съдиите Диана Стоянова и Ивелина Владова. Това е четвъртата група тийнейджъри от училището, които влязоха за първи път в съдебна зала и се запознаха отблизо с работата на съда. Магистрати от Окръжен съд – Варна вече се срещаха с деца от това училище в техни часове в рамките на националната образователна програма на ВССВисш съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която гимназията е партньор на ВОСВарненски Окръжен съд.

По-късно през деня гостуваха и ученици от 9 клас от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"- Варна, които проведоха ролева игра на тема „Съд за Антигона“ - открит урок по предметите БЕЛ и Психология, след което участваха в дискусия с председателят на ВОСВарненски Окръжен съд Марин Маринов и зам. окръжния прокурор Радослав Лазаров на тема „Съдeбната власт в миналото и днес“. Посещението на ПГСД „Н. Хайтов“ е част от образователния проект „Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна.

Всички ученици получиха като подарък Конституцията на България.

На 14-и април в навечерието  на  Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите и служителите в съдебната администрация, честването през  месец октомври на 140 години на Съдебна власт във Варна и по повод   130 години от приемането на първия закон за адвокатурата се проведе залесителна акция. В нея се включиха юристи, граждани и журналисти, които засадиха 50 дървета червен американски дъб на бул. „3-ти март“  

Организатори на залесителната акция са Окръжен съд – Варна, Адвокатски съвет – Варна, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"–  Варна с подкрепата на Община Варна, район „Младост“ и Районен съд - Варна.

За Варненският окръжен съд, акцията е продължение на усилията ни към отговорно отношение към околната среда. До края на 2017г. чрез участието си в кампанията „Лист по лист“  от сградата на Окръжен съд – Варна са били предадени за рециклиране 33751кг. хартия, което се равнява на спасяването на 574 дървета от изсичане.