Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на българската гражданка Фатма Д., обявена за международно издирване от съдебните власти на ФР Германия въз основа на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 22.03.2018 г. от Прокуратура - Бохум, Германия.

Според съдържанието на ЕЗАЕвропейска заповед за арест причина за издирването на жената е участието й в престъпна група, която внасяла с килограми кокаин от Холандия в Бохум, който предимно през Австрия доставяли на клиенти в Италия. Според германските власти Фатма е била един от куриерите на наркотици, за която дейност получавали по 5000 евро на курс. На 7 ноември и на 18 декември 2016 г. германските власти установили Фатма да управлява куриерски автомобил, в който бил открит тайник. В него са намерени първия път 4 кг кокаин, а втория път – 6,7 кг кокаин. За деянието, за което ще бъде разследвана българката, в немското законодателство се предвижда наказание „лишаване от свобода" с максимален размер до 15 години.

Обявената за издирване 33-годишна жена е била задържана на 30 март на летище Варна, докато чакала полет за Германия. Незабавно са били информирани за местонахождението й съдебните власти в Бохум. По искане на прокуратурата, на 1 април  Окръжният съд във Варна наложи на жената мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Днес тричленният съдебен състав взе предвид, че молещата страна е предоставила необходимите гаранции, че в случай на определяне на наказание „лишаване от свобода“, лицето ще може да го изтърпи в родината си. Съдът прецени, че за това престъпление не се изисква  проверка за "двойна наказуемост" по смисъла на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. ЕЗАЕвропейска заповед за арест отговаря на изискванията на българското законодателство по приложението й.

Съдебният състав на ВОСВарненски Окръжен съд постанови, че допуска предаването на лицето на германските власти, въз основа на Европейската заповед за арест, при спазване на принципа на особеността. Българската гражданка не се отказа от този принцип, който й гарантира, че ще бъде разследвана само за престъпленията, посочени в документа на молещата държава.

В съдебната зала Фатма Д. изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция, което беше отразено в протокола, който беше подписан от лицето и адвоката му.

Варненският окръжен съд ще се произнесе с решение в законоустановения срок.