Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на Валери Г. обвинен в притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според данните събрани в досъдебното производство към момента, на 15 март тази година служители от Трето РУ при ОД на МВР Варна извършвали специализирана полицейска операция, при която задържали две лица, в които били намерени наркотични вещества – кристали /амфетаминопроизводни /. Двамата заявили, че наркотиците били купени от 32-годишния Валери. Той бил задържан и предал доброволно неопределено към момента количество марихуана, кристали, амфетамин на бучки и електронна везна.

От представеното пред съда свидетелство за съдимост е видно, че Валери Г. е осъждан и за други деяния, свързани с наркотични вещества. Срещу него има висящо производство в Първо РПУ при ОД на МВР Варна за разпространение на наркотици, което е останало неприключено, тъй като лицето не е било откривано на посочения постоянен адрес.

След  като разгледа всички събрани до момента доказателства по делото, съдът намери, че е налице обосновано подозрение за това , че обвиняемият е извършил деянието, което е тежко престъпление според НК и се наказва с лишаване от свобода от 2г. до 8г. и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. Според Окръжен съд – Варна са налице и двете изискуеми от закона предпоставки за определяне на най- тежката процесуална мярка „задържане под стража“ – лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, извършено като опасен рецидив, както и че съществува опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.