Варненският окръжен съд призна за виновен Николай Н. - собственик и управител на фирма „ПХГ Динамик“ ЕООД, в това, че в условията на продължавано престъпление за седем данъчни периода е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Той е потвърдил неистина в подадените пред НАП декларации и е приспаднал неследващ се данъчен кредит с общ размер 4 544 975 лева.

Според Наказателния кодекс,  "данъци в особено големи размери" са тези, които надхвърлят дванадесет хиляди лева.

На днешното заседание,  защитата на 34-годишния собственик на фирмата поиска наказание близко до минималното, тъй като подсъдимият не е бил инициатор на престъплението, докато обвинението настояваше за 4 години ефективна присъда.

Пред състав на Окръжен съд – Варна мъжът се призна за виновен, прие фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, и отказа да се събират доказателства в съдебната фаза. Затова присъдата му бе намалена с 1/3, като определеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 8 месеца, като съдът отложи изпълнението му  с 5-годишен изпитателен срок. Николай Н. следва да плати на държавата чрез Министерството на финансите обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 4 544 975 лева, ведно със законната лихва от датата на довършване на деяние 14.11.2007г., както и направените по делото разноски в размер на 490, 25лв. по сметка на ОД на МВР – Варна, 30 лв. по сметка на ОС- Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 181 799 лв. по сметка на ОС- Варна в полза на бюджета на съдебната власт.

Припомняме, че престъплението е извършено от 14 май  до 14 ноември 2007г. , като обвинителният акт беше внесен в Окръжен съд – Варна на 28 ноември 2017г. В обвинението е записано, че в началото на 2007 год. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева. Част от търговската дейност на дружеството била имитирана чрез оформяне на документи, които според заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова експертиза, в повечето случай подсъдимият подписвал лично, като управител на дружеството.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.