Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 14-годишното момче Денис Ж., обвинено в убийство на мъж в кв. Вл. Варненчик във Варна.

Тийнейджърът е привлечен от прокуратурата като обвиняем за убийство по хулигански подбуди на 53-годишния бездомник Красимир К. , по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Според обвинението задържаното непълнолетното дете има съучастник – 13 годишно малолетно момче, което не носи наказателна отговорност.

Припомняме, че  според обвинението на 16 януари децата влезли в конфликт с бездомника пред пункт за вторични суровини, като ден по- късно му нанесли побой. На 20 януари тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. Вл. Варненчик, за да продължат с насилието. Според съдебно-медицинската експертиза в досъдебното производство, смъртта на мъжа е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма.

За подобно тежко престъпление се предвижда „лишаване от свобода“  за срок от 15 до 20г.,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Предвид непълнолетието, законът предвижда редуциране на наказанието и 14-годишният Дeнис Ж. може да получи „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

Защитата на момчето възрази спрямо исканата от прокуратурата мярка за неотклонение и поиска домашен арест. В залата 14-годишният младеж заяви, че иска да се върне при родителите си. 

От събраните материали в досъдебното производство е видно, че момчето няма предишни криминални и противообществени прояви. Семейството му полага грижи за него, като Денис посещава училище.

При определяне на мерките за неотклонение НПКНаказателнопроцесуален кодекс е  предвидил от съда да бъде съобразено наличието на две кумулативно предвидени предпоставки, а именно авторството на деянието и опасност лицето да се укрие или извърши престъпление.

Съдът, като взе предвид всички данни събрани към момента в досъдебното производство - множество свидетелски показания, както и обясненията на самия обвиняем по делото, прие, че е налице първата  изискуемата предпоставка за определяне на мярката за неотклонение, а именно обоснованото предположение за авторството на деянието.

За да достигне до извода за наличието на опасност да извърши престъпление, съдът съобрази начина на извършване на деянието, за което е повдигнато обвинението, което говори за висока обществена опасност на самия извършител. От представените писмени материали, съдът прецени, че въпреки липсата на предишни регистрации в Детска педагогическа стая, за Денис Ж. се съдържат лоши характеристични данни, касаещи както  неговата личност, така и липсата на достатъчен контрол от страна на близките и липсата на адекватен контрол от страна на учебното заведение, в което той учи.

Съдът взе предвид и наличните към момента свидетелски показания, от които се установява, че този случай не е инцидентен в живота на младежа и че съществуват и други случаи на нанесен от него побой, основно върху възрастни хора, които за щастие не са довели до подобен фатален резултат. Всичко това мотивира съдът да приеме, че е налице и опасността от извършване на престъпление от страна на обвиняемия и определи мярка „задържане под стража“.

Уточняваме, че най-тежката мярка за процесуална принуда  „задържане под стража“  се определя за непълнолетни в изключителни случаи. 

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.