Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на Ивелин М. и Ангел П. обвинени в грабеж придружен с убийство.

29-годишният Ивелин М. и 27-годишният Ангел П. са привлечени като обвиняеми в това, че на 16 срещу 17 ноември 2017 г. са извършили тежкото криминално престъпление в дома на 59-годишен самотно живеещ мъж.

Двамата младежи са проникнали в дома на 59-годишен самотно живеещ мъж във варненското село Войводино с намерението да извършат грабеж.  Собственикът на имота ги усетил и опитал да им окаже съпротива, в следствие на което му били нанесени наранявания с тъп предмет по ръцете на жертвата. Откраднати вещи от дома за два домакински съда – менче и тава.

Защитата и на двамата мъже посочи, че те са семейни, с деца и имат постоянни адреси във Вълчи дол.  

Обвиняемият Ивелин М. е осъждан през 2014г. за управление на автомобил в нетрезво състояние, като наложеното наказание е изтърпяно на 20 януари тази година. Пред съда той заяви, че е 100% инвалид и не може да се обслужва сам, както и не би могъл да извърши престъплението, в което е обвинен. Защитата не представи доказателства за това твърдение.  

Престъплението, в което са обвинени се наказва с лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна и конфискация на цялото или част от имуществото на виновния.

Според съда, предвид тежестта на престъплението и от събраните до момента данни в досъдебното производство, може да се приеме обоснованото подозрение на прокуратурата, че може да бъде направен извод, че съществува опасност Ивелин М. и Ангел П. да се укрият от преследването или да извършат престъпление.  

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.