Окръжен съд – Варна определели мярка „задържане под стража“ на Добрин М. и Биляна С. обвинени в разпространение на наркотични вещества.

Двамата са привлечени като обвиняеми за притежание и разпространение на наркотични вещества – амфетамини и хероин. Прокуратурата посочи също, че са налице доказателства, че и двете лица са наркозависими.  По смисъла на закона, повдигнатото срещу тях обвинение е тежко умишлено престъплението, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и „глоба“ от 5 000 до 20 000 лв.

Защитата на тридесет и пет годишната Биляна С. поиска по-лека мярка за неотклонение, предвид включването й през август тази година в програма за лечение от наркотична зависимост и наличието на постоянен адрес, на който може да бъде открита.

Биляна С. има влязла в сила присъда 4 месеца „лишаване от свобода“ от 1 септември 2017г., която е била отложена с изпитателен срок от 3 години.

Адвокатът на тридесет и пет годишния Добрин М. също поиска по-лека мярка на неотклонение, тъй като мъжът не е рецидивист и има също има постоянен адрес и може да бъде открит.

Според съда, от събраните до момента множество данни, може да се приеме обоснованото подозрение на прокуратурата, че Биляна С. и Добрин М. отдавна се занимават с разпространението на наркотици и може да бъде направен извод за опасност да се укрият от преследването или да извършат престъпление.  

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.