Окръжен съд – Варна определели мярка „задържане под стража“ на Ивелин И. и Росен А. обвинени в разпространение на наркотични вещества.

Тридесет годишният Ивелин И. е привлечен като обвиняем за притежаване на амфетамини с цел разпространение. На 28 октомври тази година при проверка на автомобила на обвиняемия варненец полицията открива таблетки и кристално вещество. При претърсване и изземване в колата, дома и още един автомобил, собственост на Ивелин И., са открити общо 44 грама. Според експертната справка намерените наркотични вещества са амфетаминопроизводни. Престъплението, за което Ивелин е привлечен като обвиняем, по смисъла на закона е тежко и се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и „глоба“ от 5 до 20 000 лв.

Обвиняемият заяви, че намереното наркотично вещество е било за лична употреба, а двете електронни везни са били на негови приятели.

Отхвърлено беше искането на защитата да се определи по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“, предвид чистото съдебно минало, постоянен адрес и намерението на обвиняемия да възобнови обучението си във Варненския свободен университет, където бил студент – специалност Международни икономически отношения.

Според съда, от събраните до момента доказателства, може да се направи обосновано предположение, че Ивелин И. е извършил деянието, в което е обвинен и може да бъде направен извод за опасност да се укрие от преследването или да повлияе на разследването.

Окръжен съд – Варна разгледа и още едно искане на Окръжна прокуратура – Варна за замяна на мярката за неотклонение на Росен А., обвинен в  разпространение на наркотични вещества, от „парична гаранция“ в размер на 1000 лв., която той не е внесъл в определения срок – 7-и септември в по-тежка - „задържане под стража“.

Росен А., заедно с още един обвиняем Станислав Х. са привлечени като обвиняеми за притежание и разпространение на наркотични вещества – марихуана.   От събраните доказателства и поведението на обвиняемия в залата, съдът направи обосновано предположение, че Росен А. е извършил престъплението, в което е обвинен и не съжалява, както и че може да се укрие от преследването или да повлияе на разследването.

Съдът определи замяна на мярката „парична гаранция“ със „задържане под стража“.

Следващите заседанията по двете дела са насрочени за 7 ноември от 10:00ч.

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.