Окръжен съд – Варна уважи искането на Варненската окръжна прокуратура за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража" на Боян С. обявен за международно издирване от съдебни власти на Република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест), издадена от Апелативната прокуратура в Солун. В ЕЗАЕвропейска заповед за арест е отразено, че причина за издирването му са извършени множество престъпления – измами в особено големи размери, както и създаване и участие в организирана престъпна група.

Съдът прецени, че е налице валидна Европейска заповед за арест, която отговаря на изискванията на закона. Същата е издадена от компетентен орган - Апелативна прокуратура в Солун, Република Гърция, с цел провеждане на наказателно преследване. Престъплението, за което мъжът се издирва, е  наказуемо и по българското законодателство.

На 1 ноември, друг състав на Окръжен съд – Варна ще разгледа делото по същество относно предаването на лицето на гръцките власти, но за да обезпечи производството, съдът взе мярка за неотклонение спрямо Боян. С. „задържане под стража“.

Апелативната прокуратура в Солун го обвинява в създаването и участието в престъпна организация от 18 българи и 5 гръцки граждани, които в периода май 2015г. – юни 2016г. са извършили серия измами. Групата се обаждала на възрастни хора с твърдението, че техни близки да претърпели здравословен проблем или автомобилна катастрофа, представяйки се за лекари или за близки на възрастните хора. По тази схема са успели да убедят 14 възрастни лица да им платят различни суми, а при други 20 лица са претърпели провал.  Според Апелативната прокуратура на Солун, общата постигна и очаквана от тях незаконна имотна облага и съответната причинена вреда и опасност от вреда на трети лица възлиза на 257 640 евро, както и бижута с неустановена парична стойност, които потърпевшите са предали.

Определението може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок.