Наказателното дело за грабеж, придружен с убийството на малолетната А. С., извършено от К.Т. и И.М. миналата година, в Провадия, бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие. В началото на заседанието състав на Окръжен съд – Варна отведе служебния защитник на К.Т., назначен от органите на досъдебното производство, заради явно противоречие между позицията на защитата с подсъдимия. В своята пледоария в предходното съдебно заседание адвокат Стефка Пейчева направи оспорване на част от доказателствата, събрани в досъдебното производство, включително и относно авторството за едно от деянията, при изразено становище за разглеждане на делото по реда на съкратена съдебна процедура. След като съдът констатира, че процесуалното поведение на защитата нарушава правата на К.Т., признал фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, му бе назначен нов служебен адвокат, отново определен от Адвокатска колегия – Варна.

В последната си дума пред съда двамата подсъдими заявиха, че съжаляват за стореното от тях.

Окръжен съд – Варна призна за виновен К.Т. за това, че на 22.03.2016 г., в град Провадия, Варненска област, се съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 14-годишна възраст,  като я принудил със сила и заплашване. Той бе признат за виновен и за това, че в съучастие като съизвършител с И. М. отнел чужди движими вещи от жертвата - бижута на обща стойност 885,86 лева, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на пострадалата.

Съдебният състав определи наказание за изнасилването – „лишаване от свобода“ за срок от 15 години, което намали с 1/3 заради диференцираната съдебна процедура. За извършения в съучастие с И.М. грабеж, придружен с убийство на А.С., на двамата подсъдими съдът определи наказание „доживотен затвор“, което замени, заради съкратеното съдебно следствие, с наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години  при първоначално строг режим в затвор.

Бяха уважени предявените гражданските искове от бащата на непълнолетното момиче в размер на 120 000 лева солидарно от двамата подсъдими, като сумата представлява обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва, до окончателното й изплащане.

Съдът уважи и предявените граждански искове от майката на пострадалата срещу К.Т. и И. М.  в размер от по 150 000 лева.

Присъдата на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.