Варненският окръжен съд не уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Р.М. от Варна, срещу когото се води разследване по обвинение, че на 20.05.2017 г. в гр. Варна, без надлежно разрешително държал, с цел разпространение, високорискови наркотични вещества: хероин, 94 пакета с общо нетно тегло – 46 кг и 305 грама. Наркотиците са открити в багажника на автомобил „Опел Корса“, паркиран на околовръстния път до Метро.

Според съда, от събраните до този момент доказателства не може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Съдът е изслушал показания на свидетел, от които не може да се направи категоричен извод за пряка връзка между обвиняемия и лекия автомобил. Р.М. е с чисто съдебно минало, има постоянен адрес, като съдът счита, че не може да бъде направен извод за опасност да се укрие или извърши престъпление.

Обвиняемият заяви, че се занимава със строителство и продажба на автомобили, както и че няма никаква връзка с колата, в която са намерени наркотичните вещества.

В края на съдебното заседание на обвиняемия бе взета мярка за неотклонение „домашен арест“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна на 30 май.