ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ1sНа 21 април Окръжен съд –Варна ще бъде домакин на традиционния Ден на отворените врати. По този повод за пореден път съдии ще се срещнат с млади хора – в ученическа възраст, както и студенти.

През цялата учебна година съдебната институция е партньор с Икономическият университет - Варна и заедно реализират образователен проект „Младите и правосъдието“. В рамките на този проект двете институции успешно доказаха, че съчетаването на академичното образование и юридическата практика могат да повишат правната култура на бъдещите икономисти, а получените знания да им бъдат полезни, както в професионалната, така и в житейската реализация. Лекциите на магистрати в аудиториите на университета, съвместните срещи - дискусии, посещението на съдебни заседания в Окръжен съд – Варна, събудиха интереса на младите хора към работата на съдебната власт и трайно засилиха интереса към изучаваните правни дисциплини.

По тази причина и на 21 април, в Деня на отворените врати, предстои поредна среща на студенти-икономисти със съдии от Окръжен съд – Варна.

Втората група млади хора, които ще посетят съда, са ученици от десети и единадесети клас на СУ „Неофит Бозвели“ – Варна. Магистрати от Окръжен съд – Варна вече се срещаха с тях през учебната година, в „Час на класа“. Сега тийнейджърите ще влязат за първи път в съдебна зала и ще се запознаят с работата на съда отблизо. Това е второ посещение на деца от това училище от началото на проекта „Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна.