Варненският окръжен съд даде ход на наказателното дело спрямо Р.И., обвинен, че на 23.08.2015г., в гр. Варна, умишлено умъртвил Н. И. Мъжът бе  привлечен е като обвиняем на 24 август 2015 г., след като застрелял зет си със законно притежаван пистолет.

Съдът прие за съвместно разглеждане към наказателното производство предявения граждански иск от името на малолетните внуци на Р.И., действащи чрез законния си представител – тяхната майка В.И., в размер на по 200 000 лева за всеки от тях, ведно със законната лихва. Децата бяха конституирани и в качеството на частни обвинители.

Родителите на пострадалия Н.И. също предявиха граждански иск срещу подсъдимия за общо 500 000 лева, който бе допуснат.

Наказателното дело ще бъде разгледано при условията на съкратеното съдебно следствие, но без признаване на фактите и обстоятелствата от обвинителния акт. Р.И. даде съгласие да не бъдат разпитвани свидетелите, а да се използват техните показания, дадени в досъдебното производство. По искане на една от страните и със съгласието на подсъдимия ще бъде разпитана само неговата дъщеря В.И.

Съдебното заседание бе насрочено за 13 март от 9 часа, когато ще бъдат призовани всички вещи лица, изготвили експертни заключения. Тогава представител на Окръжна прокуратура – Варна трябва да представи справка, от която да е видно дали срещу подсъдимия има образувани и висящи производства.