Днес Окръжен съд – Варна взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо още един български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест.

На 23.01.2017 г. е задържан Н. Р., обявен за международно издирване от съдебни власти на ФР Германия въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 20.12.2016 год. от Прокуратура - Мюнхен, ФР Германия. В заповедта е отразено, че причина за издирването на българина е извършено вещно укривателство на територията на Германия, като предмет на престъплението е лек автомобил "Мерцедес" на стойност 34 000 евро.

В издаващата ЕЗАЕвропейска заповед за арест държава престъплението, за което се издирва Н.Р., е наказуемо с „лишаване от свобода" с максимален срок до 5 години. За него е посочено наказание и по българския НК. Съдът прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на всички законови изисквания и взе мярка за неотклонение“ задържане под стража“ спрямо българския гражданин.

Друг съдебен състав ще се произнесе относно предаването на лицето  на ФР Германия, а определението на съда за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна на 31 януари, от 10 часа.