Окръжен съд – Варна уважи искането на Варненската окръжна прокуратура за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" на С. К., обявен за международно издирване от съдебни власти на Република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест), издадена от Апелативна прокуратура в гр. Солун, Република Гърция. В ЕЗАЕвропейска заповед за арест е отразено, че причина за издирването му са извършени множество престъпления - измами, както и измами в особено големи размери.

Съдът прецени, че е налице валидна Европейска заповед за арест, която отговаря на изискванията на закона. Същата е издадена от компетентен орган - Апелативна прокуратура в гр. Солун, Република Гърция. Престъплението, за което мъжът се издирва, е  наказуемо и по българското законодателство.

След седмица друг състав на ОС – Варна ще разгледа делото по същество относно предаването на лицето на гръцките власти, но за да обезпечи производството, съдът взе мярка за неотклонение спрямо С.К. „задържане под стража“.

Определението може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок.