На свое заседание Окръжен съд – Варна уважи искането на Окръжна прокуратура – Варна за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Г. В. от Провадия. Той е привлечен като обвиняем за умишлено причиняване на смъртта на брат си на 17.01.2017 г. в частен дом в село Житница, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Според съда може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, за което е обвинен Г. В., въз основа на представените гласни и писмени доказателства, включително и обясненията на обвиняемия за възникнал инцидент между него и брат му. Бяха представени и експертни справки, протоколи за оглед на местопроизшествието и други. Касае се за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна – основание за  взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът намира, че е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. Разследването по досъдебното производство е в твърде ранен етап и предстои да бъдат установени и разпитани още свидетели. Ако мъжът е на свобода той би могъл да им повлияе и така да попречи за разкриването на обективната истина по делото. Съдът приема, че Г.В. може да се укрие заради изключително високата степен на обществена опасност на извършеното деяние.

В съдебната зала защитата не оспори наличието на обосновано предположение, че Г.В. е извършил престъплението, за което му е предявено обвинение, но не се съгласи с квалификацията, че е предумишлено. Обвиняемият заяви пред съда, че иска да бъде освободен.

Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативния съд на 31.01.2017 г., от 10 часа.