Варненският окръжен съд взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х. Н.,  гражданин на Ислямска република Иран, въз основа на заповед за арест, издадена на 15.10.2016 год. от Първи следствен клон на Революционната прокуратура в Техеран. Мъжът е  със статут на постоянно пребиваващ в Република България, женен е за българка и управлява бизнес у нас.

Х.Н. бе първоначално задържан под стража за срок от 40 дни. Днес в  Окръжна прокуратура - Варна са постъпили материалите по молбата за екстрадиция, съобразно изискванията на Европейската конвенция. Видно от изпратените документи по  отношение на иранския гражданин се води наказателно преследване за измама, като той е обвинен в присвояването на 2 милиона долара. За това престъпление в родината му се предвижда наказание до 7 години „лишаване от свобода“.

Мъжът не е осъждан в България и няма данни за водено наказателно производство срещу него у нас. Деянията, за които се издирва в Ислямска република Иран, са престъпления и по българския Наказателен кодекс.

Съдът прецени, че от предоставените материали може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Независимо, че Х.Н. има постоянно местожителство в България, с оглед обвинението за присвояване на значителна сума и факта, че притежава валиден паспорт на гражданин на Иран, съществува реална опасност да се укрие, ако не бъде задържан под стража. Затова съдът взе мярка за неотклонение "задържане под стража" до приключване на екстрадиционното производство.

Определението може да се обжалва в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна, а следващата седмица друг състав на Окръжен съд Варна ще разгледа искането за екстрадиция по същество.