Мярка за неотклонение „задържане под стража“ определи Варненския окръжен съд спрямо 24-годишния Я. Янков, привлечен като обвиняем за две тежки умишлени престъпления – взломна кражба от жилище във Варна на мъжка чанта, съдържаща сумата от 750 лева, и банкови карти, с които са изтеглени 360 лева от банкомат. Двете деяния са извършени в края на месец юли. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.От доказателствата по делото – разпит на пострадалото лице, лицево-идентификационната експертиза и обясненията на обвиняемия, може да се направи обосновано предположение, че Янков е автор и за двете деяния, за които е обвинен, смята съдът. Според справката му за съдимост те са извършени в изпитателния срок на влязла в сила на 28.04.2016 г. присъда на Районен съд Варна – т.е. в условията на повторност.

Срещу Янков се водят няколко досъдебни производства за престъпления срещу собствеността. Той не пребивава на определен адрес във Варна, сменя често мястото си на нощуване, следователно съществува реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако остане на свобода.

Затова ВОСВарненски Окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като в случай на жалба или протест е насрочено заседание в Апелативния съд Варна на 30 август, от 10 часа.