Съдът определи взимане на мярка „домашен арест“ по отношение на 43-годишната Т. Крат, гражданка на Казахстан, след постъпило искане на съдебните власти в родината й, чрез Интерпол - Астана, Казахстан, за временно задържане под стража, с намерение за екстрадиция. Заповедта за ареста й е издадена на 13.05.2015 г. от Районен съд в гр. Алмати, Република Казахстан, във връзка с наказателно преследване за кражба на парични средства в особено голям размер чрез измама и злоупотреба с доверие. Според изпратените до българските власти документи в периода от 2007 до 2009 г., в гр. Алмати, семейство Крат са злоупотребили с доверието на 10 жертви, на които обещали да купят и доставят коли от САЩ. След като била установена измамата на стойност 30 223 830 казахстански тенге съпругът бил задържан, а съпругата - изчезнала.  

Деянието, за което 43-годишната жена ще бъде съдена в родината си, се наказва с максимално наказание „лишаване от свобода" за срок от 10 години, според законодателството на Казахстан. То е престъпление и по българския Наказателен кодекс.

Съдът прецени, че искането за временно задържане е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. Декларирано е и намерението на казахстанските съдебни власти да искат екстрадицията. Днес в съдебна зала бяха представени документи, удостоверяващи, че Т. Крат има постоянен адрес във Варна от 2 години, където живее с болното си от диабет дете, което се нуждае от постоянно наблюдение на здравословното състояние. Затова ВОСВарненски Окръжен съд определи мярка за неотклонение „домашен арест“ до началото на същинското производство по екстрадиция.

Определението на съда може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.