Съдът определи взимане на временна мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок от 40 дни по отношение на на казахстанската гражданка И. Ли, на 39 години. Постъпило е искане на съдебните власти на Република Казахстан, чрез Интерпол - Астана. Жената е издирвана в родината във връзка с обвинение за кражба на парични средства в особено голям размер, чрез измама и злоупотреба с доверие. Според изпратените до българските власти документи Ли, в съучастие с друга жена, са придобили от трето лице сумата от 420 000 щатски долара, която трябвало да върнат с печалба, и след това са изчезнали.

Има издадена валидна заповед за арест на 39-годишната Ли от съд в област Казбеки, гр. Караганда, Република Казахстан, с дата 14.05.2016 г. Искането за временно задържане е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, смята съдът. Декларирано е намерение на казахстанските съдебни власти да искат екстрадицията на жената. Престъплението, за което е обвинена, се наказва в родината й с максимално наказание „лишаване от свобода" за срок от 10 години. То е престъпление и по българския Наказателен кодекс, наказуемо с „лишаване от свобода" от 1 до 8 години. Деянието, за което ще бъде съдена в родината си, е извършено на 05.12.2012 год. и наказателното преследване не е погасено по давност, за него не е предвидено смъртно наказание и същото не се счита за политическо от Република България.

Предвид това, съдът определи взимане на временна мярка за задържане под стража на И. Ли за срок от 40 дни, която може да се обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок.

39-годишната жена има бизнес във Варна и легално пребивава в страната заедно със семейството си.