Окръжен съд Варна даде ход на наказателното дело срещу Виктор Панайотов, на 34 г., от Варна, обвинен, че на 28 ноември миналата година умишлено умъртвил Мартин Кателиев, като убийството е извършено с особена жестокост. За съдебното заседание днес бяха призовани 25 свидетели. След отправено искане на защитата на подсъдимия за съкратено съдебно следствие, някои от тях няма да бъдат разпитвани, а ще се ползват показанията им, дадени в досъдебното производство.

Съдебният състав прие за съвместно разглеждане гражданския иск, предявен от родителите на пострадалия Мартин, в размер на по 130 000 лева за всеки един от тях – обезщетение за неимуществени вреди, считано от датата на деянието (28.11.2015 г.), до окончателното им изплащане, ведно със законната лихва. Златина и Тодор Кателиеви бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

След прочитане на обвинителния акт подсъдимият Панайотов се възползва от правото си да даде обяснения. Той изрази съжаление и изказа съболезнования към близките на пострадалия, но заяви, че не се признава за виновен по обвинението, което му е повдигнато. 34-годишният мъж заяви, че досега не е давал обяснения, макар че е имал намерение, тъй като счита, че в досъдебното производство са били нарушени правата му и не му е осигурено присъствие на адвокат по време на двете разпознавания,  в които е участвал. „Заради действията на прокурора загубих доверие в разследващите органи“, заяви в съдебната зала Панайотов.

Той сподели пред съда и свое несъгласие, че адвокат Юлиян Георгиев ще представлява интересите на родителите на пострадалия. Същият бил негов защитник по три наказателни дела в миналото и „имал лична информация, която може да използва срещу интересите му“ в настоящото производство. След това подсъдимият разказа своята версия за случилото се в детската градина в девненския квартал „Повеляново“: „Ако не ми бяха изкарали нож и животът ми не беше застрашен, нямаше да се случи това“, заяви Виктор Панайотов, определяйки действията си като самоотбрана. Според разказа му, ножът бил в ръцете на пострадалия, а по време на схватката той успял да му го отнеме, след което, размахвайки го във въздуха, се е отбранявал от юмруците на Мартин и неговия приятел. Ден след сбиването сам изхвърлил дрехите си и ножа, преоблякъл се и отишъл в районното управление, за да даде обяснения.

Съдебното заседание продължава и в следобедните часове с разпит на останалите призовани свидетели, а утре – и на вещите лица.