Варненският окръжен съд одобри споразумение между Окръжна прокуратура - Варна и защитата на Ивайло Калиманов, с което бе прекратено производството по наказателно дело за държане на наркотични вещества с цел разпространение. С подписването на споразумението Калиманов се призна за виновен за това, че през периода от 27.02.2016 г. - 28.02.2016 г., в гр.Варна, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 260 грама хероин, амфетамини, метамфетамини и близо 10 грама хашиш - всичко на обща стойност 18 532,81 лева. Деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл.

По силата на постигнатото споразумение наказанието на Калиманов е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 3 месеца, в затворническо общежитие от закрит тип, както и плащане на глоба в размер на 5000 лева. Съдът зачита времето, през което мъжът е бил задържан под стража, считано от 28.02.2016 г.

Според ВОСВарненски Окръжен съд постигнатото днес споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено. То  влиза в сила веднага.

Деянието, за което днес бе подписано споразумение, е извършено от Калиманов в изпитателния срок на предходно осъждане без ефективно изтърпяване на присъдата. Затова, в друго заседание съдът приведе в изпълнение наказанието  „Лишаване от свобода" за срок от 1 година и 6 месеца по наказателно дело от 2014 г., по описа на Окръжен съд Варна. Изпълнението му  ще започне при първоначално строг режим в затворническо общежитие от закрит тип.