Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама братя, обвинени за държане на наркотични вещества с цел разпространение. В дома на Никола и Живко Д. във варненския квартал „Виница“, са открити марихуана и пико, електронна везна, найлонови пакетчета със суха тревиста маса, както и  семена с кафяв цвят.

Съдът прецени, че макар и в начален етап на разследването, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което братята са обвинени. Освен откритите при претърсване наркотични вещества и предмети, вероятно използвани за дозиране и продажба, има и свидетелски показания на трети лица, че двамата мъже са наркодилъри. Съдът прецени, че поради изключително високата обществена опасност на деянието, за което са привлечени като обвиняеми, както и размера на предвиденото от закона наказание, Никола и Живко Д. трябва да бъдат задържани под стража.

Защитата на Живко Д. поиска определяне на мярка „домашен арест“, тъй като мъжът страдал от заболяване, което облекчавал с една цигара марихуана дневно. Той изтъкна и факта, че двамата братя се грижат за болната си баба. Затова ще бъде изготвена медицинска експертиза за здравословното състояние на Живко Д., а социалните служби ще бъдат уведомени за местонахождението на  възрастната жена.

Определената от ВОСВарненски Окръжен съд първоначална мярка за неотклонение„задържане под стража“ спрямо  Никола и Живко Д. може да бъде обжалвана в 3-дневен срок, считано от днес.