Варненският окръжен съд призна за виновен таксиметровият шофьор Антон Иванов от Варна за причиняване на смърт по непредпазливост, като след деянието той е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалата жена. Присъдата е лишаване от свобода за срок от 18 месеца, редуцирана до 12 месеца, заради съкратената съдебна процедура, при която подсъдимият призна всички факти от досъдебното производство и се призна за виновен. Едногодишната присъда е отложена с 3-годишен изпитателен срок. Водачът на таксиметров автомобил е лишен от право да управлява МПС за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила, като се зачита времето, през което е бил лишен от това право по административен ред.

На 16.09.2014 г. на кръстовището на бул „Цар Освободител" и ул."Иван Драсов", в посока Летния театър във Варна, при управление на таксиметров автомобил, 64-годишният водач е блъснал по непредпазливост 75-годишна жена. Тя решила да пресече разделителната ивица, която ограничавала двете посоки на движение по бул."Цар Освободител". Иванов не забелязал пешеходката, която в момента да удара била в средата на платното, по което се движил, макар че скоростта му е била съобразена с правилата за движение в градски условия. Шофьорът ударил спирачка, а след това отклонил колата към дясната лента на булеварда и там спрял. Излязъл от автомобила и се опитал да свести падналата на пътното платно възрастна жена. Взел аптечка от колата си и се опитал да притисне раните й, за да не кървят. Малко по-късно пристигнала линейка. При проверка пробата за алкохол на Иванов била отрицателна.

Искането
на защитата бе за наказание - пробация, обосновано с необходимостта на Иванов да продължи да работи като таксиметров шофьор, с което изкарва прехраната си. Това наказание бе определено от съда като крайно ниско предвид деянието. Професията, която упражнява подсъдимият, предполага много по-голяма отговорност и внимание на пътя, коментира съдът.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд може да се обжалва или оспорва пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Мярката за неотклонение „подписка“ спрямо Антон Иванов бе потвърдена от съдебния състав.